diumenge, 22 de setembre de 2019

FESTIVAL DE LES ARPES CAMAC

Aquest curs hem començat amb el llistó molt alt:


Per tercera vegada ens han visitat els amics de les arpes Camac i, com sempre, han portat un convidat d'excepció: en aquest cas l'arpista bretó Tristan Le Govic.

El cap de setmana ha començar dissabte ben d'hora amb l'exposició d'arpes:Al vespre ha tingut lloc el magnífic concert que ens ha ofert en Tristan, amb la seva interpretació de músiques bretones, i també composicions pròpies. 


Hem pogut escoltar l'arpa celta tradicional, així com l'arpa elèctrica amb els seus efectes sonors que en Tristan sap combinar amb molta gràcia! El concert està enregistrat en dos arxius: concert 1, concert 2, i la Maria que ha estat al cas quan se m'ha acabat la bateria de la càmera, ha enregistrat l'últim bis.


També ha estat una bona ocasió per retrobar exalumnes que han assistit al concert i així han pogut seguir gaudint de l'arpa... i algú potser es reenganxa ;-)

Diumenge al matí en Tristan ha fet un parell de tallers on ens ha ensenyat dues cançons bretones que hem pogut tocar tots junts, i també hem après algunes tècniques d'estudi. La qüestió és que les hem après d'oïda, sense partitura, que és com s'aprèn la música tradicional.
En el primer taller adreçat als més joves hem après una dansa bretona que es diu Hanter-dro:
- Primer hem après el baix (mà esquerra), després la melodia (mà dreta), i tot seguit els escoltem a la vegada perquè mig grup fa una mà, i l'altre mig l'altra;
- més tard el baix l'hem enriquit una mica;
- un cop sabem el baix i la melodia, com a pas previ a tocar amb mans juntes, ens proposa alternar les mans amb rapidesa i fluidament, sense perdre la pulsació;
- aprenem la segona frase de la dansa;
- finalment en Tristan toca tota la dansa amb algunes variacions, i després s'hi afegeix el grup.En el segon taller adreçat a arpistes amb més experiència hem après una dansa que es diu Laridé.
- comencem aprenent per imitació les diferents cèl·lules de la melodia, i després l'escoltem sencera per mira de trobar-ne l'estructura;
- toquem la melodia en dos grups, per entendre bé les repeticions;
- aprenem el baix amb efectes de bateria... som una banda de rock'n'roll!
- nova versió amb swing al baix, i la toquem en grup;
- quan ja hem après el baix de la part B i mirem d'ajuntar les dues mans, en Tristan fa broma i diu que no podem somriure quan toquem ;-) 
- la toquem sencera tots junts... i acabem al mateix temps tot i no haver pactat res... potser ens estàvem escoltant?
- darrera versió d'en Tristan.

En Tristan ens ha ensenyat que per tocar l'arpa i coordinar bé les dues mans és important respirar mentre toquem, sentir-nos còmodes i relaxats, no amoïnar-nos si no ens surt... i escoltar molt el grup!

Ha estat molt bonic compartir aquest cap de setmana ple de música i arpes, tradició i modernitat, il·lusió i ganes d'aprendre... gràcies a tots! 

💖🎵💖🎵💖🎵💖


Cap comentari:

Publica un comentari